woensdag 17 december 2014

Flammkuche (basisrecept)



Ook wel Tarte Flambee genoemd. Het is oorspronkelijk een gerecht van Franse afkomst, maar wordt veelvuldig is Duitsland genuttigd. En nu ook in Nederland is het gerecht op diverse menu's te vinden.

Flammkuche is een flinterdunne pizzabodem die besmeerd wordt met een topping van crème fraîche (alternatief kwark), kaas en kruiden.
Qua beleg kan je veel kanten op. Zowel zoet, hartig, vegetarisch, vlees en vis zijn te gebruiken als beleg. De komende tijd zal Kennie Koken een aantal variaties aan u presenteren.

Hierbij alvast het basisrecept voor de bodem:

Ingrediënten bodem:
1 zakje droge gist
400 gram bloem
Snufje zout
200 ml water
Ingrediënten Topping
Crème fraîche
Geraspte kaas
Zout en peper

Bereiding:
Schenk de ingrediënten in de keukenmachine en meng alles door elkaar tot een soepele deeg.
Haal het deeg uit de kom en rol het deeg tot een ronde bal.
Stop het deeg in een lege kom en dek het af met plastic folie.
Laat het deeg circa 1 uur rijzen op een donkere en koele plek

Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek de bakplaat met bakpapier.
Besprenkel uw keukenblad met wat bloem en rol het deeg uit tot vier ronde (flinterdunne) bodems. U mag het ook uitrollen tot vier rechthoekige bodems. Dit is de originele vorm van de Flammkuche.
Bak de bodems nu af in circa 10 minuten totdat ze mooi krokant zijn. Bestrijk de bodems vervolgens met crème fraîche (of kwark) en breng het op smaak met geraspte kaas, zout en peper. 

De bodem kan later nog extra op smaak worden gebracht met bijvoorbeeld rozemarijn, pizzakruiden, oregano. De extra kruiden die je gebruikt zijn natuurlijk geheel afhankelijk van het beleg wat u gaat gebruiken

Bewaar tip:
Het ongebakken deeg kunt u een dag in de koelkast bewaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten